Programul Casa Verde 2024: Fondurile epuizate în 120 de secunde, în regiunea Nord-Vest

de: Ozana Mazilu
30 09. 2024

Programul Casa Verde 2024 a început cu o adevărată luptă pentru obținerea fondurilor destinate instalării de panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei. Bugetul total alocat acestei inițiative este de 2 miliarde de lei, cu aproximativ 250 de milioane rezervate fiecărei regiuni. Cu toate acestea, bătălia pentru fonduri a fost extrem de intensă, iar primele sume alocate pentru regiunea Nord-Vest s-au epuizat în doar două minute. În această scurtă perioadă de timp, 9.143 de gospodării au reușit să se înscrie, fiecare beneficiind de un ajutor de 30.000 lei pentru montarea de panouri fotovoltaice și acumulatori.

Pentru fiecare gospodărie înscrisă în program, aportul propriu este de minimum 10% din valoarea totală a investiției, ceea ce oferă acces la tehnologii verzi pentru tot mai multe locuințe. Totuși, nu toți cei care au fost pregătiți au reușit să prindă fonduri, iar un exemplu elocvent este cel al lui Răzvan, conform Observator.

Răzvan, un candidat frustrat: „Totul s-a terminat în două minute”

Răzvan, un locuitor din regiunea Nord-Vest, a fost unul dintre cei care s-au pregătit temeinic pentru înscrierea în programul Casa Verde, dar nu a reușit să obțină finanțare, în ciuda eforturilor sale. „M-am pregătit cu toate documentele în folder, denumite exact conform instrucțiunilor, cu datele personale pregătite pentru copy-paste”, a explicat el. Totuși, chiar dacă platforma a funcționat fără probleme tehnice și fără întârzieri, fondurile s-au epuizat în doar două minute, iar el nu a mai apucat să finalizeze procesul de înscriere.

Frustrarea lui este împărtășită de mulți alți aspiranți la programul Casa Verde, care au văzut cum fondurile dispar într-un timp extrem de scurt. Deși Răzvan s-a pregătit cu grijă, viteza cu care s-a desfășurat procesul de înscriere a fost de neimaginat, lăsându-l fără șanse de a beneficia de finanțare.

Consultanța, cheia succesului pentru alți beneficiari

În timp ce Răzvan a încercat să se înscrie singur, alți candidați, precum Sergiu și Raul, au optat pentru colaborarea cu firme specializate în consultanță și înscriere. Sergiu, de exemplu, a ales să apeleze la o companie care i-a oferit garanția că va fi înscris în program, dorind să instaleze panouri fotovoltaice pentru a-și încărca mașina hibridă. „Inițial, am vrut să fac pe fonduri proprii, dar am preferat să aștept proiectul AFM”, a declarat Sergiu, mulțumit de sprijinul primit din partea firmei de consultanță.

Raul, un alt aspirant, a investit 350 de lei în servicii de consultanță pentru a-și maximiza șansele de succes. El speră să fie înscris în următoarea etapă a programului, declarând că firma la care a apelat are o rată de succes de 100% în această primă fază. „Sunt foarte încrezător că voi reuși la următoarea înscriere”, a spus el, evidențiind importanța consultanței profesionale într-un program atât de competitiv.

După înscriere, cei care au reușit să obțină fonduri au la dispoziție 90 de zile pentru a selecta o firmă de pe lista aprobată de Administrația Fondului pentru Mediu, responsabilă cu montajul echipamentelor fotovoltaice. Conform lui Andrei Deac, administratorul unei firme specializate în panouri solare, „după ce a ales un instalator, acesta are 30 de zile pentru a accepta sau respinge dosarul beneficiarului”.

Programul Casa Verde va continua și în celelalte regiuni ale țării, urmând ca ultima etapă să aibă loc pe 8 octombrie. Cei care doresc să participe trebuie să fie pregătiți și să acționeze rapid, având în vedere ritmul accelerat cu care se epuizează fondurile.